Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Αθήνα Γιαννακόπουλος Βασίλης

  • Αρχικη
  • Υπηρεσιες
  • Βιογραφικο
    • Προσωπικο βιογραφικο
    • Τυπικο βιογραφικο
  • Ψυχιατρικη
  • Ψυχοθεραπεια
  • Life Coaching
  • Βιντεο
  • Νεα
    • Μυθοι προς διερευνηση
    • Απαντησεις σε ερωτησεις
    • Σχολια στα ρητα
    • Βιντεο
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια η διαφορα μεταξυ ψυχιατρου, ψυχολογου, ψυχοθεραπευτη, ψυχαναλυτη;

Ποια η διαφορα μεταξυ ψυχιατρου, ψυχολογου, ψυχοθεραπευτη, ψυχαναλυτη;

by Vasilis Giannakopoulos / Σάββατο, 03 Ιανουάριος 2015 / Δημοσιεύθηκε στη κατηγορία Απαντήσεις σε ερωτήσεις
ψυχιατρος,ψυχολογος,ψυχοθεραπευτης,ψυχαναλυτης

Περίληψη

Ο ψυχίατρος είναι εξειδικευμένος γιατρός  για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και ως εκ τούτου μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχικώς πάσχοντες τόσο με ψυχοθεραπεία όσο και με το να συνταγογραφήσει ψυχοφάρμακα σε περιπτώσεις όπου αυτό βοηθάει ή όπου κρίνεται απαραίτητο. Ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει ψυχολογία (επιστήμη που ασχολείται με τις αιτίες και τους συσχετισμούς μεταξύ των ψυχικών φαινομένων)· ο κλινικός ψυχολόγος έχει ειδικευτεί στην αντιμετώπιση μέσω του λόγου ψυχικών διαταραχών. Ψυχοθεραπευτής είναι μία επιπρόσθετη ιδιότητα που μπορεί να έχει ή να μην έχει ένας ψυχίατρος ή ένας κλινικός ψυχολόγος, την ιδιότητα του να κάνει ψυχοθεραπεία.  Ψυχαναλυτής είναι ένας ψυχοθεραπευτής που ασκεί μία ειδική μορφή ψυχοθεραπείας, την ψυχανάλυση.

Κυρίως άρθρο

Ας δούμε πρώτα ποια είναι η αντίληψη που επικρατεί στον κόσμο σχετικά μ’ αυτές τις έννοιες.

Ψυχίατρος για μερικούς είναι απλά ένας γιατρός για ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Για τους περισσότερους ανθρώπους ωστόσο είναι ένας γιατρός που ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται λίγο – πολύ με την «τρέλα», με την απώλεια δηλαδή της λογικής κρίσης, της σωφροσύνης, του αυτοελέγχου, της καλής επαφής με την πραγματικότητα.

Ψυχολόγος για μερικούς είναι συνώνυμο του «ψυχίατρος» και για πολλούς είναι ο ειδικός που ασχολείται με την αντιμετώπιση ήπιων ή το πολύ μέτριων ψυχικών διαταραχών ή ψυχολογικών δυσκολιών καθώς και προβλημάτων σχέσεων που όμως όλ’ αυτά δεν επηρεάζουν καθόλου τη λογική κρίση του ατόμου, τη φυσιολογική του εν γένει συμπεριφορά και την επαφή του με την πραγματικότητα.

Ψυχοθεραπευτής για άλλους είναι ένα συνώνυμο του ψυχολόγου, για άλλους είναι ένας επί πληρωμή φιλικός ακροατής ή συζητητής και για άλλους ένας όχι και τόσο επιστήμονας, κάτι σαν πρακτικός για την επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων.

Ψυχαναλυτής για τους περισσότερους είναι απλά συνώνυμο του ψυχοθεραπευτής.


Ας δούμε τώρα τι ισχύει πραγματικά

Και οι τέσσερις όροι αναφέρονται σε επαγγελματίες για θέματα ψυχικής υγείας αλλά υπάρχουν οι εξής διαφορές:
Κατ’ αρχήν η ψυχιατρική είναι ειδικότητα της ιατρικής όπως η παθολογία, η χειρουργική, η οφθαλμολογία κ.λπ.. Η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία δεν είναι ειδικότητες της ιατρικής.Capture6
Το ότι ο ψυχίατρος είναι γιατρός τον διαφοροποιεί ουσιαστικά από τον ψυχολόγο και τον ψυχοθεραπευτή που δεν είναι γιατροί, σε δύο βασικά σημεία:

– Είναι σε θέση (από νομικής και από ουσιαστικής πλευράς, δηλαδή της ιατρικής του γνώσης και εμπειρίας) να διαγιγνώσκει σε ποιες περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών απαιτούνται ή θα βοηθούσαν τα ψυχοφάρμακα και όπου είναι απαραίτητο, να συνταγογραφεί το κατάλληλο ψυχοφάρμακο ή συνδυασμό ψυχοφαρμάκων για όσο χρόνο χρειάζεται.


– Έχοντας μία σφαιρική γνώση για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και για τις διαταραχές του, μπορεί να διαγνώσει ή να υποπτευθεί πιθανή οργανική αιτία μίας ψυχικής διαταραχής και να παραπέμψει τον ενδιαφερόμενο στις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί μία τέτοια αιτία.

Από κει κι έπειτα, είναι μύθος ότι ο ψυχίατρος είναι ειδικός αποκλειστικά γι αυτό που ο πολύς κόσμος αποκαλεί «τρέλα», δηλαδή για σοβαρές μόνο ψυχικές διαταραχές. Το ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιες διαταραχές χάρη στην ικανότητά του να τις διαγιγνώσκει και να συνταγογραφεί τα κατάλληλα ψυχοφάρμακα, δεν τον αποκλείει από το να μπορεί να αντιμετωπίσει και όλο το υπόλοιπο φάσμα των ήπιων ή μέτριων ψυχικών διαταραχών μερικές από τις οποίες έχουν ανάγκη ή ωφελούνται από τα ψυχοφάρμακα και άλλες όχι.

Επίσης αν ένας ψυχίατρος το επιθυμεί και αν έχει ασχοληθεί προσωπικά και σε επίπεδο εκπαίδευσης, μπορεί να αναλάβει από μία πλεονεκτική θέση περιπτώσεις δυσκολιών ψυχολογικής φύσης που δεν συνιστούν καν ψυχικές διαταραχές καθώς και να βοηθήσει στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Είναι αλήθεια ασφαλώς ότι ένα μεγάλο μέρος των ψυχιάτρων βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση ψυχοφαρμάκων για την προάσπιση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο υπάρχει και μία μερίδα ψυχιάτρων που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλους τρόπους επίλυσης ψυχολογικών προβλημάτων όπως είναι η ψυχοθεραπεία, είτε μη χρησιμοποιώντας καθόλου ψυχοφάρμακα είτε κάνοντας χρήση ενός συνδυασμού τόσο ψυχοθεραπείας όσο και ψυχοφαρμάκων για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα όπου αυτό απαιτείται.

Ο ψυχολόγος όντως όπως πιστεύεται γενικά, εκ των πραγμάτων (αφού δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ψυχοφάρμακα) μπορεί να αναλάβει τη θεραπεία ανθρώπων με ήπιες ψυχικές διαταραχές οι οποίες δεν απαιτούν ψυχοφάρμακα και ανθρώπων με δυσκολίες ψυχολογικής φύσης που δεν συνιστούν καν ψυχικές διαταραχές. Επίσης μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών διαταραχών σε συνεργασία με κάποιον ψυχίατρο.

Πάντως για να είμαστε ακριβείς, τα παραπάνω δεν ισχύουν για κάθε ψυχολόγο, αλλά γι αυτόν που έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, ο οποίος λέγεται κλινικός ψυχολόγος ή έστω στον χειρισμό ψυχολογικών δυσκολιών που δεν συνιστούν ψυχικές διαταραχές που ονομάζεται συμβουλευτικός ψυχολόγος.

Πράγματι, η ψυχολογία γενικά είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την κατανόηση του πώς λειτουργεί η ανθρώπινη ψυχή και περιλαμβάνει θεωρίες για τους νόμους που διέπουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις συμπεριφορές του ανθρώπου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλη η ψυχολογία εστιάζει την προσοχή της στις ψυχικές διαταραχές και τη θεραπεία τους ή την αντιμετώπιση του ψυχολογικού μέρους των δυσκολιών του ανθρώπου. Μόνο η κλινική και η συμβουλευτική ψυχολογία αντίστοιχα το κάνει αυτό.Ποια η διαφορά μεταξύ ψυχίατρου, ψυχολόγου, ψυχοθεραπευτή, ψυχαναλυτή;

Υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι της ψυχολογίας όπως η νευροψυχολογία που εστιάζει στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη σχέση του με τα διάφορα ψυχικά φαινόμενα, η εργασιακή ψυχολογία που αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας και στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, η κοινωνική ψυχολογία που σχετίζεται με το πώς λειτουργούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων, η νομική ψυχολογία που ασχολείται με την εγκληματική συμπεριφορά, η εκπαιδευτική ψυχολογία που έχει ως αντικείμενο τρόπους εκπαίδευσης και τις σχέσης μεταξύ των εκπαιδευομένων και μεταξύ των εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών, η ψυχολογία της διαφήμισης κ.λπ..

Ψυχοθεραπευτής είναι οποιοσδήποτε έχει γνώση κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας, θεραπείας δηλαδή ψυχικών διαταραχών μέσω της συζήτησης, χωρίς ψυχοφάρμακα ή άλλες βιολογικές μεθόδους. Η ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή νομικά δεν επιτρέπεται και ουσιαστικά δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, αλλά «κουμπώνει» πάντα πάνω στην ιδιότητα του ψυχιάτρου ή του κλινικού ψυχολόγου, αφού είναι απαραίτητη η σχετική εκπαίδευση για να μπορεί κάποιος να κάνει ψυχοθεραπεία. Περισσότερα για την ψυχοθεραπεία μπορείτε να πληροφορηθείτε στη σχετική ενότητα, κάνοντας κλικ εδώ.

Ας σημειώσουμε πως ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι παράλληλα ψυχοθεραπευτής, δηλαδή να έχει μάθει και να ασκεί ή όχι, μία συστηματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ψυχικών προβλημάτων ή ψυχικών δυσκολιών.

Ψυχαναλυτής τέλος είναι ένας ψυχοθεραπευτής που ασκεί μία από τις πολλές μορφές ψυχοθεραπείας που ονομάζεται «ψυχανάλυση». Πράγματι, η ψυχανάλυση είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα είδη ψυχοθεραπείας που δεν είναι ψυχανάλυση. Περισσότερα γι αυτό ειδικά το θέμα μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

  • Tweet
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: #ψυχαναλυτής, #ψυχίατρος, #ψυχοθεραπευτης, #ψυχολόγος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

απόρριψη
Για ποιον λογο συχνα “κολλαμε” ερωτικα σ’ αυτους που μας απορριπτουν;
δυσάρεστες καταστάσεις
Γιατι μου τυχαινουν επανειλημμενα παρομοιες δυσαρεστες καταστασεις;
κακό-άσχημα συναισθήματα
Γιατι να συμβει αυτο το κακο σε μενα;

Τελευταία Άρθρα

  • Τέλειο ταίρι

    Ψαχνουμε για το τελειο ταιρι αντι να δημιουργησουμε την τελεια αγαπη

    (Σχόλιο στο ρητό του Τομ Ρόμπινς «Χάνουμε χρόνο...
  • Ψυχοθεραπεια: Τι ειναι, σε ποιους ειναι χρησιμη;

    Τι είναι η ψυχοθεραπεία με λίγα λόγια Υπό τον ό...
  • ενοχη και πως να την ξεπερασουμε

    Ενοχη: Γιατι και πως να τη ξεπερασουμε

    Γιατί να ξεπεράσουμε την ενοχή Η ενοχή αναπτύσσ...
  • Διαχείριση άγχους

    Διαχειριση αγχους

    Το άγχος είναι ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει την...
  • Τα κρυφά εμπόδια προς τη διακοπή μίας βλαβερής συνήθειας και πώς να τα ξεπεράσουμε

    Τα κρυφα εμποδια προς τη διακοπη μιας βλαβερης συνηθειας και πως να τα ξεπερασουμε

    Ένα από τα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε...
  • Μέθοδος επίλυσης διλημμάτων

    Μεθοδος επιλυσης διλημματων

    Όλοι μας στη ζωή αντιμετωπίζουμε διλήμματα και ...
  • Η αιτία της ζήλιας και η αντιμετώπισή της

    Η αιτια της ζηλιας και η αντιμετωπιση της

    Τι είναι ζήλια Η ζήλια κάθε είδους (όχι μόνο η ...
  • Τι είναι η αληθινή ελευθερία

    Τι ειναι η αληθινη ελευθερια

    Τι ορίζεται ως ελευθερία Με απλά λόγια, ως ελευ...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Μυθοι προς διερευνηση
  • Απαντησεις σε ερωτησεις
  • Σχολια στα ρητα
  • Βιντεο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: 210 7244817
Κινητό: 693 2431414
Email: giannak@truepsychotherapy.gr
Διεύθυνση: Δράκοντος 13, Αθήνα
πλησίον ξενοδοχείου Caravel

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Blog
  • Απαντήσεις σε ερωτήσεις
  • Βίντεο
  • Κενό
  • Μύθοι προς διερεύνηση
  • Παραπομπές
  • Σχόλια στα ρητά
  • Υποσημειώσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  • Τέλειο ταίρι

    Ψαχνουμε για το τελειο ταιρι αντι να δημιουργησουμε την τελεια αγαπη

  • Ψυχοθεραπεια: Τι ειναι, σε ποιους ειναι χρησιμη;

  • ενοχη και πως να την ξεπερασουμε

    Ενοχη: Γιατι και πως να τη ξεπερασουμε

  • GET SOCIAL

© 2017 All rights reserved. | Κατασκευή Ιστοσελίδων GIM | Πολιτική Απορρήτου

ΠΑΝΩ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Δέχομαι
Ρυθμίσεις απορρήτου
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Αθήνα Γιαννακόπουλος Βασίλης
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.

Απαραίτητα Analytics Πολιτική Απορρήτου
Αυτά τα cookies είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο ιστότοπος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί στα συστήματά μας.

Τεχνικά Cookies
Για τη χρήση αυτού του ιστότοπου χρησιμοποιούμε τα παρακάτω cookies που απαιτούνται από τεχνική άποψη
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Αυτά τα cookies μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε επισκέψεις και πηγές επισκεψιμότητας, ώστε να μετρήσουμε και να βελτιώσουμε την απόδοση του ιστότοπού μας.

Google Analytics
Αυτά τα cookies μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε επισκέψεις και πηγές επισκεψιμότητας, ώστε να μετρήσουμε και να βελτιώσουμε την απόδοση του ιστότοπού μας.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες